فهرست مطالب
داروی کتوکونازول برای درمان عفونتهای قارچی مانند عفونت پای ورزشکاران یا قارچ ناخن استفاده میشود. با این حال، این دارو میتوانند عوارض جانبی از جمله حالت تهوع، درد شکم، مشکلات کبدی و تداخل با سایر داروها را داشته باشند. رعایت دستورات پزشک در زمان مصرف قرص کتوکونازول بسیار مهم است. برای دریافت نوبت آنلاین یا حضوری از پزشک عمومی میتوانید همین حالا به بخش نوبتدهی سایت دکترتو مراجعه کنید.
داروی کتوکونازول چیست؟
کتوکونازول برای درمان عفونتهای قارچی خطرناک در بدن به کار میرود. این دارو به دسته داروهای ضد قارچ آزول تعلق دارد و از رشد قارچها جلوگیری میکند. به دلیل خطر عوارض جانبی جدی و تداخلات دارویی خطرناک نباید بدون مشورت پزشک از کتوکونازول برای درمان عفونتهای قارچی روی سطح پوست یا ناخن استفاده کرد.
- نام رایج دارو: کتوکنازول- Ketoconazole
- اسامی تجاری: نیزورال
طریقه و نحوه مصرف قرص کتوکونازول ۲۰۰ چگونه است؟
قرص کتوکونازول ۲۰۰ ممکن هست همراه با غذا یا بدون غذا طبق دستور پزشک معمولا یک نوبت در روز مصرف شود. مصرف آن همراه با غذا باعث کاهش درد معده میشود. اگر داروهای ضداسید مصرف میکنید، کتوکونازول را حداقل ۲ ساعت یا ۱ ساعت بعد از داروی آنتی اسید مصرف کنید. در غیر این صورت ممکن است کتوکونازول به خوبی جذب نشود.
دوز و دوره مصرف داروی کتوکونازول به وضعیت پزشکی بیمار و پاسخ بدنشان نسبت به دارو بستگی دارد. حتما همهی داروهایی را که مصرف میکنید با پزشک خود در میان بگذارید. در کودکان دوز مصرفی به وزن آنان نیز بستگی دارد و ممکن است دوره درمان از چند روز تا چند ماه طول بکشد.
مصرف این دارو را تا زمانی که پزشک تجویز کرده ادامه دهید حتی اگر احساس کردید علائم عفونت از بین رفته است. قطع این دارو موقع درمان ممکن است باعث شود عفونت باکتریایی دوباره رشد کند و مشکلساز شود.
موارد مصرف قرص کتوکونازول (قرص کتوکونازول ۲۰۰ برای چی خوبه؟)
قرص کتوکونازول ۲۰۰ معمولاً برای درمان عفونتهای قارچی از جمله عفونتهای قارچی سیستمیک مانند کریپتوکوکوز، هیستوپلاسموز و کاندیدیازیس تجویز میشود. این دارو همچنین می تواند برای درمان برخی از انواع عفونتهای پوستی، مانند عفونتهای قارچی که به درمان موضعی مانند کرم و پماد پاسخ نمیدهند، استفاده شود.
در زمان بارداری فقط موقعی که این دارو مورد نیاز باشد از آن استفاده کنید. اگر این دارو در ۳ ماه اول بارداری مصرف شود ممکن است به جنین آسیب برساند. در مورد مزایا و خطرات استفاده از این دارو در زمان بارداری با پزشک مشورت کنید. همچنین این دارو از طریق شیر مادر به نوزاد انتقال مییابد.
۱. قرص و پماد کتوکونازول برای عفونت واژن
آمپول کتوکونازول و پماد کتوکونازول برای خارش واژن یا درمان عفونتهای واژن استفاده نمیشود. عفونت و خارش واژن معمولاً در اثر عفونتهای مخمری (کاندیدا) ایجاد میشود. در چنین مواردی، داروهای ضد قارچی که به طور خاص برای استفاده واژینال طراحی شدهاند، مانند کرمهای ضد قارچ یا شیافهای حاوی کلوتریمازول یا میکونازول، توصیه میشوند.
۲. قرص کتوکونازول و ریزش مو (شامپو شوره کتوکونازول ایروکس ۲ درصد)
شامپو کتوکونازول برای چیست؟ برخی افراد از شامپو کتوکونازول بعد از کاشت مو استفاده میکنند. تحقیقات نشان میدهد که کتوکونازول ممکن است دارای خواص ضد آندروژنی باشد، به این معنی که میتواند به مهار تولید DHT، هورمون مرتبط با ریزش مو کمک کند و داروی خوراکی آن در دسته بهترین قرص برای ریزش مو قرار گیرد. با این حال، در حالی که دارو و شامپو کتوکونازول ممکن است به شوره سر کمک کند، اثربخشی آن در درمان ریزش مو هنوز به طور کامل توسط شواهد قطعی تأیید نشده است.
۳. قرص ضد قارچ پوستی کتوکونازول (پماد کتوکونازول برای قارچ ناخن)
قرص ketorix 200 برای چیست؟ کپسول کتوکونازول یا قطره کتوکونازول برای قارچ پوستی سیستمیک استفاده میشود و دشمن قارچ پوستی است. قارچ ناخن معمولاً به داروهای ضد قارچ خوراکی یا سایر گزینههای درمانی مانند لاک ناخن دارویی یا حذف ناخن در موارد شدید نیاز دارد.
۴. قرص کتوکونازول برای جوش صورت و بدن خوب است؟ (کرم کتوکونازول برای صورت)
کتوکونازول خوراکی برای جوشهایی استفاده میشود که به درمانهای دیگر پاسخ نمیدهند و فقط با نسخه پزشک در دسترس است. بیشتر بیماران بعد از مصرف مداوم این دارو در طول مدت یک تا دو ماه، اثراتی از بهبود جوش پوستی را مشاهده میکنند.
کتوکونازول عفونتهای قارچی یا مخمری پوست را درمان میکند. همچنین ممکن است برای درمان درماتیت سبورئیک، وضعیتی که باعث خشکی، پوسته پوسته شدن و خارش پوست میشود، استفاده شود اما عفونتهای ناشی از باکتری یا ویروس را درمان نمیکند.
عوارض جانبی قرص کتوکونازول چیست؟
مصرف کتوکونازول ممکن است موجب عوارضی مانند تهوع و استفراغ شود. اگر هر یک از این عوارض ادامه یافتند با پزشک خود تماس بگیرید. سایر موارد عبارتند از:
- سردرد، مشکلات بینایی و تغییرات خلقی (مانند افسردگی و میل به خودکشی)
- مشکل غده فوق کلیوی (کمبود آدرنال)، کاهش سطح تستسترون و کاهش تولید اسپرم
- بدتر شدن مشکلات عملکرد غده فوق کلیوی و عدم جوابدهی درست بدن به استرس فیزیکی
- خستگی غیر معمول، ضعف، سرگیجه موقع بلند شدن
- اسهال، کاهش وزن، تغییرات دوره قاعدگی
- کاهش میل و توانایی جنسی یا بزرگی سینه در مردان
- خارش یا تورم (بهخصوص در صورت، زبان و گلو) از عوارض دارو بر کبد
در صورت بروز علائم نادر اما جدی مانند تپش قلب تند یا نامنظم، سرگیجه شدید و غش کردن به اورژانس مراجعه کنید. واکنش آلرژیک بالا به این دارو بسیار نادر است.
موارد احتیاط مصرف کپسول کتوکونازول
قبل از مصرف اگر به داروی کتوکونازول یا داروهای ضد قارچ آزول مانند قرص فلوکونازول یا ایتراکونازول حساسیت دارید، این موضوع را با پزشک یا دکتر داروخانه در میان بگذارید. داروی کتوکونازول ممکن است شامل ترکیبات غیر فعالی باشد که موجب بروز حساسیت یا مشکلات دیگر شود.
اگر سابقه بیماری مخصوصا بیماریهایی مانند مشکلات کبدی، مصرف الکل، سطح تستسترون پایین، مشکلات کمکاری غده فوق کلیوی (مانند سطح کورتیسول پایین، بیماری آدیسون و کمبود آدرنال) یا تولید پایین اسید معده (آکلریدری) را دارید، قبل از مصرف کتوکونازول این موضوع را به اطلاع پزشک یا دکتر داروخانه برسانید.
داروی کتوکونازول میتواند موجب عوارض جانبی و تداخلات دارویی خطرناک (شاید کشنده) شود. به همین دلیل باید زمانی از این دارو استفاده شود که دیگر درمانها جواب نداده باشند، در دسترس نباشند و یا نتوانید از آنها استفاده کنید.
داروی کتوکونازول میتواند موجب مشکلات کبدی (شاید کشنده) شود. اگر هر کدام از علائم مشکلات کبدی مانند تهوع یا استفراغ مداوم، درد معده، ادرار تیره، چشم یا پوست زرد رنگ، از دست دادن اشتها یا مدفوع به رنگ روشن را مشاهده کردید با پزشک تماس حاصل کنید. پزشکتان برای کاهش خطر مشکلات کبدی باید آزمایش عملکرد کبد را به صورت هفتگی تا پایان درمان با داروی کتوکونازول تجویز کند. هنگام مصرف کتوکنازول از مصرف الکل خودداری کنید زیرا خطر ابتلا به مشکلات کبدی را افزایش میدهد.
تداخلات دارویی کتوکونازول با داروهای دیگر
تداخلات دارویی ممکن است عملکرد و تاثیر داروی کتوکونازول را تغییر دهد یا باعث افزایش ریسک بروز عوارض جانبی آن شود. بدون صلاحدید پزشک شروع به مصرف، قطع یا تغییر دوز داروی کتوکونازول نکنید. داروهایی که میتوانند بر خروج کتوکونازول از بدن تاثیر بگذارند عبارتند از:
- ایزونیازید، نویراپین
- داروهای ریفامایسین مانند ریفابوتین و ریفامپین
- داروی بروموکریپتین و کلشی سین
- برخی از بنزودیازپینها مانند آلپرازولام، میدازولام و تریازولام
- التریپتان، دومپریدون، اپلرنون
- آلکالوئیدهای قلیایی مانند ارگوتامین، دی هیدرو ارگوتامین
- داروهای درمان اختلال نعوظ یا فشار خون ریوی مانند سیلدنافیل، تادالافیل
- داروهای درمان تشنج مانند فنی توئین
- داروهای استاتین مانند وینبلاستاتین، لواستاتین و سیمواستاتین
داروی کتوکونازول برای جذب بهتر به اسید معده نیاز دارد، به همین دلیل اگر داروهایی مصرف میکنید که میزان اسید معده را کاهش میدهد مانند داروهای ضد اسید، سوزش معده و مسدود کنندههای H2 (مانند سیمتیدین، فاموتیدین و رانیتیدن)، سوکرالفیت یا داروهایی که باعث کاهش سرعت حرکت روده میشوند (آنتی کولینرژیکهایی مانند دیسیکلوم، پروبانتلین)، کتوکونازول را حداقل ۲ ساعت قبل از مصرف هرکدام از این داروها مصرف کنید.
اشکال دارویی کپسول کتوکنازول | تداخل دارویی قطره کتوکنازول | عوارض جانبی قرص کتوکونازول |
---|---|---|
لوسیون کتوکونازول دی.پی ۲% | داروهای هپاتوتوکسیک | خارش و تحریک پوستی |
شامپو موضعی کتوکونازول-ایروکس ۲% ۱۰۰ میلی لیتر | استاتینها | تهوع و استفراغ |
کرم کتوکونازول دی پی ۲% ۳۰ گرم | سیزاپراید | درد شکمی |
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
داروی کتوکونازول متعلق به گروهی از داروها به نام ضد قارچ آزول است. این دارو با توقف رشد قارچ عمل میکند و نباید برای درمان عفونتهای قارچی روی پوست و ناخنها به دلیل خطر عوارض جانبی جدی و تداخلات دارویی استفاده شود. قبل از مصرف کتوکنازول بهتر است با فوق تخصص پوست و مو یا درصورت ابتلا به بیماری عفونی با دکتر بیماری عفونی مشورت کنید. در سایت نوبتدهی پزشک دکترِتو امکان دریافت نوبت ویزیت حضوری و مشاوره با دکتر پوست آنلاین، دکتر عفونی آنلاین و دکتر مشاوره دارویی آنلاین وجود دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
سلام
خسته نباشید
بنده میخواستم کاشت مو انجام بدم
دکتر بهم گفت تا زمان کاشت مو شامپو کتوکونازول استفاده کنم
منم ۴ ، ۵ دفعه استفاده ش کردم
الان ۱۰ روزه تپش و ضربان قلب دارم ممکنه از همین شامپو باشه یا اون عوارضی که نوشتین از قرص هست و نه شامپو ؟؟ تو این ۱۰ روز استفاده ش نکردم دیگه
یا از استرس چون یکی از نزدیکام رو دست دادم
سلام وقت بخیر
من این قرص رو همراه با اسپیونولاکتون دکتر پوست چند سال پیش برام تجویز کردن و گفتن که باید مدت ها بخورم . دیگه من برای تمدید قرص ها به پزشک مراجعه نکردم و خودم به صورت روتین از این قرص ها استفاده میکنم چون بلافاصله در صورت قطع شدنش شدت جوش های صورتم زیاد میشن میخواستم بدونم مصرف طولانی مدت این قرص ها مضر هست یا خیر؟
دوست عزیز
مصرف طولانی مدت این دارو مناسب نیست. نیازه به متخصص پوست مراجعه کنید تا با انجام آزمایشات هورمونی میزان این دارو را برای شما در دوره های متفاوت تنظیم کند.
پزشک متخصص پوست
سلام من برای استرسم سرتریالین میخورم و کتوکونازول هم دکتر برای موی سرم داده میخواستم بدونم سرتریالین با کتوکونازول ضرر داره خوردنش ؟؟
دوست عزیز
مصرف این دو دارو با هم تداخلی ندارد.
سلام من قسمت هایی از پوستم دورنگ شده آیا استفاده از این دارو تاثیر پذیر است
دوست عزیز
این دو رنگ شدن ممکنه قارچ یا پیسی باشد بهتره متخصص پوست معاینه حضوری کند.
سلام ممنون از اطلاعاتی که گذاشته شده .
سپاس از همراهی شما.
سلام من بد از مصرف این دارو لک های قرمزی روی قسمتی از زبانم زده ایا از عوارض این دارو است
دوست عزیز
این دارو سبب ایجاد واکنش آلرژیک شده و ممکنه بثورات پوستی ایجاد کند. در صورت بروز این عارضه بهتره برای ادامه مصرف با پزشک خود مشورت کنید.
من این دارو رو مصرف میکنم پس چرا خارش قارچی رو خوب نمیکنه گوشت اینا میخورم خارشم بدتر میشه توروخدا بهم راهنمایی کنید نمیدونم چیکار کنم خوب بشم
سلام با سيتريزين و لتيزين تداخل نداره؟
سلام، به مدت یک ماه هست که کل بدنم عفونت قارچ کرم حلقوی زده و شدتشخیلی زیاد هست همش داره بیشتر میشه.. دکتر کتوکونازول ۲۰۰ واسم تجویز کرده
شما تو کامنت ها جواب دادین که برای قارچ پوستی نباید مصرف بشه
باید مصرف کنم یا داروی دیگه ای رو استفاده کنم؟
با سلام و احترام، ممنون از مقاله ارزشمندتان،، من اين دارو را به هنگام خريد ، از دكتر داروساز پرسيدم كه آيا بايد درمحيط يخچال نگه داري شود كه پاسخ دادند خير و اين دارو يخچالي نيست. درحاليكه در انتهاي مقاله اشاره شده كه در يخچال نگهداري شود.دو روز از خريد دارو ميگذرد و در فضاي اتاق نگه داري شده است. آيا دارو فاسد شده است؟
ممنونم
سلام دوست عزیز
دارو نباید در دمای زیاد و نور آفتاب مستقیم باشد. دمای متعادل اتاق مشکلی ایجاد نمی کند.
سلام من لاک ژل ناخن انجام دادم و بعدش یه حفره کوچیک وسط ناخنم ایجاد شد و به مرور بزرگ شد و ناخنم از وسط ترک خورد و قرمز شد و بالاش لکه های سفید کوچولو ایجاد شد ولی درد و التهاب نداشت دکتر رفتم قرص و پماد کتوکونازول تجویز کرد الان شما نوشتید برای قارچ ناخن نباید استفاده بشه پس من چیکار کنم ؟😭😭و اینکه پمادش چند دقیقه باید روی انگشت بمونه؟
سلام دوست عزیز
به دلیل خطر عوارض جانبی جدی و تداخلات دارویی خطرناک نباید از این دارو برای درمان عفونتهای قارچی روی سطح پوست یا ناخن استفاده کرد. برای یافتن راه درمان جایگزین با متخصص پوست مشورت نمایید.
پزشک پوست و مو و زیبایی