داروی نیتروگلیسرین چیست؟ کاربرد و عوارض مصرف نیتروگلیسرین

آنچه در این مقاله می‌خوانید

کپسول‌های نیتروگلیسرین برای جلوگیری از درد قفسه‌ی سینه (آنژین صدری) در افراد مبتلا به بیماری‌های قلبی خاص (بیماری‌های عروق کرونر) استفاده می‌شود. این دارو و نحوه مصرف آن را بیشتر بشناسید.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

داروی نیتروگلیسرین چیست؟ کاربرد و عوارض مصرف نیتروگلیسرین

داروی نیتروگلیسرین یک داروی قدیمی و معروف در درمان بیماری‌های قلبی است که عمدتاً برای کاهش درد ناشی از آنژین صدری (سینه‌پهلو) استفاده می‌شود. این دارو با گشاد کردن رگ‌های خونی به بهبود جریان خون به قلب کمک می‌کند و در نتیجه، اکسیژن بیشتری به قلب می‌رسد. استفاده از نیتروگلیسرین می‌تواند به سرعت درد قلبی را کاهش دهد و به بیمارانی که از آنژین صدری رنج می‌برند کمک می‌کند تا احساس بهتری داشته باشند. اگر می‌خواهید این دارو را بیشتر بشناسید، از سرویس مشاوره دارویی دکترتو کمک بگیرید یا از دکتر قلب و عروق نوبت دریافت کنید.

قرص نیتروگلیسیرین زیر زبانی چیست؟

کپسول‌های نیتروگلیسرین یا پرل نیتروگلیسرین (که در ایران گاهی نیتروگلیسیرین هم نامیده می‌شود) برای جلوگیری از درد قفسه‌ی سینه (آنژین صدری) در افراد مبتلا به بیماری‌های قلبی خاص (بیماری‌های عروق کرونر) استفاده می‌شود. داروی نیتروگلیسرین متعلق به خانواده‌ی داروهایی است که با نام نیترات‌ها شناخته می‌شوند.

کپسول‌های نیتروگلیسرین برای جلوگیری از درد قفسه‌ی سینه (آنژین صدری) در افراد مبتلا به بیماری‌های قلبی خاص (بیماری‌های عروق کرونر) استفاده می‌شود.

  • نام‌های تجاری دارو: نیترو باید، نیتروگلین
  • نام رایج دارو: نیتروگلیسرین – Nitroglycerin
اینفوگرافی داروی نیتروگلیسیرین
داروی نیتروگلیسرین یک داروی قدیمی و معروف در درمان بیماری‌های قلبی است.

نحوه‌ عملکرد داروی نیتروگلیسرین

بیماری آنژین صدری زمانی اتفاق می‌افتد که خون کافی به عضله‌ی قلب نرسد. داروی نیتروگلیسرین با سست کردن و گشاد کردن رگ‌های خونی باعث می‌شود تا خون به راحتی به قلب انتقال پیدا کند. داروی نیتروگلیسرین به یکباره درد قفسه‌ی سینه را از بین نمی‌برد. همچنین این دارو برای از بین بردن درد قفسه‌ی سینه که ناشی از فعالیت‌های فیزیکی مانند درد قفسه‌ی سینه به هنگام ورزش یا فعالیت‌های جنسی است کاربرد ندارد. در این شرایط ممکن است داروهای دیگری مورد نیاز باشد. برای اطلاع از جزئیات بیشتر با دکتر قلب و عروق مشورت کنید.

متن انگلیسی:
«Nitroglycerin is a vasodilatory drug used primarily to provide relief from anginal chest pain.»
ترجمه متن:
«داروی نیتروگلیسرین یک گشادکننده‌ی عروقی است که برای پیشگیری از آنژین صدری و درد قفسه سینه کاربرد دارد.»

ncbi

نحوه‌ مصرف قرص نیتروگلیسرین چگونه است؟

موارد زیر را در نظر داشته باشید:

  • داروی نیتروگلیسرین را به صورت خوراکی، طبق دستور پزشک، معمولا سه یا چهار بار در روز مصرف کنید.
  • مصرف داروی نیتروگلیسرین، هر روز، در زمان مقرر از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.
  • زمان مصرف دارو را بدون دستور پزشک تغییر ندهید.
  • دوز مصرفی داروی نیتروگلیسرین به سن، وضعیت بیماری و پاسخ‌گویی بدن شما به درمان بستگی دارد.
  • داروی نیتروگلیسرین را به صورت یک جا بخورید. کپسول را خرد نکنید یا آن را نجوید.
  • انجام این کارها می‌تواند دارو را به یکباره آزاد کرده و خطر ابتلا به عوارض جانبی را افزایش دهد.
  • برای تاثیرگذاری بیشتر داروی نیتروگلیسرین دارو را به طور مرتب مصرف کنید.
  • مصرف داروی نیتروگلیسرین را به طور خودسرانه و ناگهانی، بدون مشورت با پزشک، متوقف نکنید. ممکن است با قطع ناگهانی مصرف دارو بعضی از علائم بیماری شما وخیم‌تر شوند. ممکن است پزشک شما این‌طور صلاح ببیند که دوز مصرفی این دارو را به تدریج کاهش دهد.

ممکن است داروی نیتروگلیسرین بعد از مدتی تاثیرگذاری سابق را نداشته باشد که در این صورت نیاز به دوز متفاوتی پیدا خواهید کرد. در صورتیکه این دارو کارآیی خود را از دست داد، به عنوان مثال اگر شرایط بیماری شما مثل قبل ادامه داشت یا حالتان وخیم‌تر شد، به متخصص قلب و عروق خود اطلاع دهید.

اگر نحوه مصرف داروی نیتروگلیسرین را نمی‌دانید،
برای آگاهی از نحوه مصرف مشاوره بگیرید.

قرص نیتروگلیسیرین ۲/۶ برای چیست؟

قرص نیتروگلیسرین یک داروی مورد استفاده برای درمان و جلوگیری از سکته قلبی فوری (درد قفسه سینه) است. این درد معمولاً به علت کاهش جریان خون به قلب رخ می‌دهد. نیتروگلیسرین به گشاد شدن رگ‌های خونی کمک می‌کند، که این امر باعث بهبود جریان خون و اکسیژن‌رسانی به قلب می‌شود. افزایش جریان خون می‌تواند به کاهش یا از بین رفتن درد ناشی از آنژین کمک کند. این قرص‌ها معمولاً زیر زبان قرار داده می‌شوند تا سریعاً جذب شوند و اثر خود را ظاهر کنند، به ویژه در مواقعی که فرد دچار حمله آنژین می‌شود.

عوارض قرص نیتروگلیسیرین ۲/۶ چیست؟

در صورتیکه هر کدام از این علائم ادامه داشت یا وخیم‌تر شد به پزشک خود یا دکتر داروخانه اطلاع دهید: (در زمانی که بدن شما خود را با داروی نیتروگلیسرین تنظیم می‌کند، ممکن است برایتان اتفاق بیافتد.)

  • سردرد
  • سرگیجه
  • سبکی‌ سر
  • حالت تهوع
  • گُر گرفتگی

معمولا ابتلا به سردرد در هنگام مصرف داروی نیتروگلیسرین نشانه‌ی این است که دارو در حال عمل کردن است. ممکن است در این مواقع پزشک شما برای درمان سردرد داروهای مسکن مانند استامینوفن و آسپیرین را تجویز کند. در صورتیکه سردرد شما برای مدت طولانی ادامه داشت یا شدیدتر شد به پزشک مراجعه کنید. برای کاهش خطر سرگیجه و سبکی ‌سر در هنگام مصرف داروی نیتروگلیسرین به آرامی از جایتان بلند شوید.

به یاد داشته باشید در صورتیکه پزشک داروی نیتروگلیسرین را برای شما تجویز کرده است مطمئن باشید فوائد آن بیش از مضراتش بوده است. همچنین لازم است بدانید اکثر افرادی که این دارو را مصرف کرده‌اند عوارض جدی این دارو را تجربه نکرده‌اند. در صورتیکه به عوارض جدی اما نادری مانند بی‌هوش شدن یا تپش سریع، نامنظم و شدید قلب مبتلا شدید به سرعت به پزشک خود اطلاع دهید.

داروی نیتروگلیسرین برای درد آنژین صدری کاربرد دارد.

موارد هشدار و احتیاط مصرف قرص نیتروگلیسرین ۲/۶

قبل از مصرف داروی نیتروگلیسرین ۲.۶ یا قرص نیتروگلیسرین ۰/۴ و دوزهای دیگر سابقه‌ی پزشکی خود از جمله سابقه‌ی صدمه دیدن و ضربه خوردن سر در سال‌های اخیر، یبوست، اسهال مکرر و شدید، عدم جذب مواد مغذی یا سوء جذب، کم‌خونی، فشار خون پایین، از دست دادن بیش از حد آب بدن یا کم‌آبی و سایر مشکلات قلبی مانند سابقه‌ی حمله‌ی قلبی در سال‌های اخیر را با پزشک خود یا دکتر داروخانه در میان بگذارید. همچنین موارد زیر را به خاطر داشته باشید:

  • داروی خود را با دیگران به اشتراک نگذارید.
  • تست‌های آزمایشگاهی و آزمایش‌های پزشکی مانند آزمایش فشار خون را به صورت دوره‌ای انجام دهید تا با بررسی عوارض جانبی، در صورت ابتلا، از پیشرفت آن‌ها جلوگیری شود. برای اطلاع از جزئیات بیشتر با پزشک خود مشورت کنید.
  • تغییر در شیوه‌ی زندگی، مانند تغییر در رژیم غذایی، ورزش کردن و ترک سیگار به تاثیرگذاری بهتر این دارو کمک می‌کند. با پزشک خود یا دکتر داروخانه در این مورد صحبت کنید.
  • داروی نیتروگلیسرین ممکن است موجب گیجی، ناهوشیاری و تاری دید شما بشود. الکل و ماری‌جوانا این حالات را تشدید می‌کنند، لذا از رانندگی و فعالیت‌هایی که نیاز به هشیاری دارند تا زمانی که در هشیاری کامل به سر ببرید اجتناب کنید.
  • هنگام مصرف داروی نیتروگلیسرین از خوردن الکل پرهیز کنید و در صورت مصرف ماری‌جوانا با پزشک خود صحبت کنید.
  • قبل از هر گونه جراحی همه‌ی داروهایی را که مصرف می‌کنید با پزشک یا دندانپزشک خود در میان بگذارید.
  • سالمندان ممکن است حساسیت بیشتری نسبت به عوارض جانبی این دارو از خود نشان دهند. به ویژه سرگیجه و سبکی ‌سر که می‌توانند خطر زمین خوردن را افزایش دهند.
  • برای مصرف داروی نیتروگلیسرین در دوران شیردهی با پزشک مشورت کنید. چنان‌چه باردار هستید فقط در صورت نیاز ضروری داروی نیتروگلیسرین را استفاده کنید و در مورد فواید و مضرات آن از پزشک خود کمک بگیرید.

اگر بیماری نارسایی قلبی دارید، همین حالا از متخصص مشاوره بگیرید.

تداخلات دارویی نیتروگلیسرین ۶/۴ با داروهای دیگر

پیش از استفاده از داروی نیتروگلیسرین در صورتیکه به این دارو یا داروهای مشابهی مانند ایزوسورباید مونونیترات یا نیتریت حساسیت دارید موضوع را با پزشک خود یا دکتر داروخانه در میان بگذارید. داروی نیتروگلیسرین ممکن است شامل ترکیبات غیرفعالی باشد که موجب بروز حساسیت یا مشکلات دیگر بشود. برای اطلاع از جزئیات بیشتر با دکتر داروخانه صحبت کنید.

تداخلات دارویی ممکن است عملکرد و تاثیر داروی نیتروگلیسرین را تغییر دهد یا باعث افزایش ریسک بروز عوارض جانبی آن شود. این مقاله شامل تمامی تداخلات دارویی ممکن نیست، لذا لیست همه‌ی داروهای مصرفی‌تان را با پزشک یا دکتر داروخانه در میان بگذارید و بدون صلاح‌دید پزشک شروع به مصرف، قطع یا تغییر دوز هیچ دارویی نفرمایید. بعضی از محصولاتی که ممکن است با داروی نیتروگلیسرین تداخل داشته باشند عبارتند از:

  • داروهای مورد استفاده برای درمان اختلال نعوظ و افزایش فشار خون شریانی ریوی مانند سیلدنافیل و تادالافیل
  • داروهای خاصی که برای سردردهای میگرنی مورد استفاده قرار می‌گیرند از قبیل آلکالوئیدها مانند آرگوتامین
  • ریوسیگوئات

مصرف داروی نیتروگلیسرین ممکن است نتایج آزمایش‌های خاصی از جمله آزمایش میزان کلسترول خون را تحت تاثیر قرار دهد. اطمینان حاصل فرمایید تمامی کارکنان و پزشک‌های آزمایش‌گاه در جریان استفاده‌ی شما از این دارو قرار گرفته باشند.

اشکال داروییعوارضتداخلات دارویی
قرص آهسته رهش نیتروسوستین ۶.۴ میلی گرمسردردبرومپریدول
قرص نیتروکسیر ۶.۴ میلی گرمافت فشارخونریوسیگوات
قرص نیترومکس ۲.۶ میلی گرمسنکوپمهارکننده‌های فسفودی استراز ۵
آمپول نیترال ۱۰ میلی گرم/۲ میلی لیترادم محیطیمشتقات ارگوت
آمپول نیترال ۵ میلی گرم/۵ میلی لیترسرگیجهآلتپلاز
قرص تداگلیز ۶.۴ میلی گرمخواب رفتگی اندامهپارین
قرص نیتروگلسیرین آترا ۲.۶ میلی گرمدرد شکمیداروهای آنتی کولینرژیک
قرص نیتروگلسیرین-سها چهارباغ ۲.۶ میلی گرمضعفمشتقات ارگوت
قرص نیترومکس ۶.۴ میلی گرمتنگی نفسبرومپریدول
قرص زیر زبانی نیترومکس ۰.۴ میلی گرمفارنژیت یا رینیتآمیفوستین
اطلاعات دارویی نیتروگلیسرین

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

اگر به علائم سکته قلبی دچار شدید، سریعا به مراکز پزشکی مراجعه کنید. در صورت داشتن علائم بیماری قلبی از لیست بهترین پزشکان قلب و عروق نوبت حضوری بگیرید یا از مشاوره با دکتر قلب و عروق آنلاین در دکترتو بهرمند شوید. برای دریافت راهنمایی جهت نحوه مصرف و آگاهی از عوارض از مشاوره با دکتر مشاوره دارویی آنلاین بهرمند شوید.

دکترتو مراقب سلامت شماست!

پرسش‌های متداول

موارد مصرف پماد نیتروگلیسرین یا گلیسریل تری‌نیترات (GTN) با قرص زیرزیانی و پرل آن متفاوت است. از این دارو معمولا برای درمان مشکلاتی مانند زخم شقاق، نارسایی قلبی، فشار خون بالا و دردهای شدید قاعدگی استفاده می‌شود.

از این دارو برای پیشگیری از سکته‌ی قلبی استفاده می‌شود.

این دارو به آهستگی و آرام آرام در بدن اثر می‌گذارد و یک دوز را برای مدتی ثابت نگه می‌دارد.

امتیاز شما به مقاله:
(3.4از5)
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
مطالب مرتبط

پاسخ دادن

نظرات درباره نیتروگلیسرین

  1. عادل جفاوی گفت:

    سلام مادرم ۸۳ سالشه رفتیم دکتر گفت قرص نیتروگلیسرین بخوره صبح یکی وشب یکی الان بیش از یکسال خارش بدن شدید داره هر دکتری هم بردمش حل نشد مشکلش دیروز سر خود قرص نیترو گلیسرین بهش ندادم خارشش متوقف شد قطعش کنم چه چیزی جایگزین کنم

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      اولویت را بر مشکلات قلبی بگذارید
      بسته به شرایط بدنی شان و اکو دارو تجویز می شود
      حتمن به پزشکتان مراجعه کنید

  2. فایزه گفت:

    من انژو کردم قرص سوستاک تجویز شد ه ضربان قلبم را بالا میبرد افت فشار خون چه کنم یه هفته است

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      باید با پزشکتان مشورت کنید و بسته به سابقه بیماری تان دارو دیگر جایگزین کند
      اطلاعات ما کم است

  3. ارزو گفت:

    قرص نیتروگلیسیرین و میشه همراه قرص دافلون مصرف کرد یانه

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      بله ایرادی ندارد

  4. مهرداد گفت:

    ببخشید چند وقته یه سوزش تو قلبم احساس میکنم علتش چیه

  5. نسرین گفت:

    برای سردرد خیلی خیلی زیاد مصرف سوستاک میشه مسکن مصرف کرد

  6. صابری هستم از مرند گفت:

    سلام مادرم ۸۵ سالشه تقریبا ۲۲ سال میشه که نیترو گلیسین ۲،۶ مصرف میکنه ۶ ماهه که بدنش خارش شدید و پوسته پوسته میشه از لحاظ حساسیت برسی شده هیچ کدام اثری نداشته میگن از مصرف نیترو گلیسین هس ایا به جای نیترو میتونه قرص دیگه ای مصرف کنه متشکر

    1. ناشناس گفت:

      بله

  7. سیامک گفت:

    خیلی مفید است .آیا این دکتر تو اپلیکیشن نداره گه دانلود کنیم . و براحتی در دست رس قرار بگیره متشکر م

  8. جعفر گفت:

    سلام آنژیو کردم و فنر در رگم گذاشتند الان داروی نیتروگلیسیرین مصرف میکنم درد شدید قفسه سینه و قرمزی بدن و افت فشار دارم چکار کنم. ممنون

    1. همیار دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      نیترو گلیسیرین باعث افت فشارخون می شود. بهتره پزشک متخصص قلب شما را بررس یکند و داروی دیگری جایگزین کند. از این لینک میتونی نوبت متخصص قلب و عروق بگیری.
      پزشک متخصص قلب

  9. مهدی گفت:

    سلام
    من ۵۰ روزه که آنژیو کردم و دو تا از رگهای قلبم را فنر گذاشتن الان حدود ده روزه یکدفه ته دلم خالی میشه حس میکنم تپش قلبم زیاد میشه و حالم خیلی بد میشه شما رو بخدا بنده رو راهنمایی کنید

    1. همیار دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      این حالت شما ارتباطی با نوع عمل انجام شده نداره و این یک استرس و اضطراب روحی در شماست که میتونید با متخصص روانپزشکی مشورت کنید.
      دکتر روانپزشک

  10. ولی الله بیک زاد گفت:

    سلام علیکم جورصحت مندباشید قفسه طرف چپ سینه من روزی دویاسه باردردمیکندآیاازداروی نیتروگلیسرین استفاده کنم یانه

    1. همیار دکترتو گفت:

      سلام همراه گرامی
      لازمه برای این مشکلتون به متخصص قلب مراجعه کنین تا با گرفتن نوار قلب و معاینات لازم، علت تشخیص داده بشه:
      لیست متخصصین قلب

      1. هانیه اقازاده گفت:

        سلام من تپش قلب دارم قرص پروپانول مصرف می‌کنیم بعد غذا خوردن و فعالیت مثل دویدن پیاده روی تپش قلب میگیرم و قیمت سمت چپ سینه ام درد می‌کنه.ایا میتونم داروی نیتروگلیسرین هم مصرف کنم

        1. همیار دکترتو گفت:

          سلام
          از مصرف خودسرانه ی دارو خودداری کنین. برای این مشکلتون لازمه به متخصص قلب مراجعه کنین:
          لیست متخصصین قلب

      2. ناشناس گفت:

        سلام وقت بخیر . مادرم آنژیو کرده دی ماه پارسال . ما دکتری که مادرمو آنژیو کرده ب علت دوری راه عوضش کردیم الان اون دکتر نیتروگلیسیرین رو حذف کرده بجاش داروی دیگع نداده میخواستم بپرسم برا مادرم مشکلی پیش نمیاد ؟

        1. همیار دکترِتو گفت:

          دوست عزیز
          نیتروگلیسرین در افراد دارای مشکل قلبی برای جلوگیری از درد های سینه ای و دیگ رمشکلات داده می شود. با توجه به علایم و سن مادر شما ممکنه نیاز به این دارو نبوده است.

      3. ناشناس گفت:

        با سلام اگر اشتباهی قرص نیترو گلیسیرین ۴درصد بخوریم چه میشود

      4. جوابم را بدهید گفت:

        با سلام اگر اشتباهی قرص نیترو گلیسیرین ۴درصد بخوریم چه میشود